XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ХЛЕБЕН КРАВАЙ С ЛУК И СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 26 януари 2014 г.

ХЛЕБЕН КРАВАЙ С ЛУК И СИРЕНЕ



Не мога да скрия колко много обичаме месениците. Често им сменям визията и плънките, за да са все различни на вид и вкус. Този път реших да направя един кравай от  многолистна кора  и пълнеж от два вида лук, сирене и кисело мляко. Разбира се, че не пропуснах да сложа и ароматно биле.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 700 г брашно
350 мл хладка вода
25 г жива мая
2 яйца
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. свинска мас
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. оцет
За плънка:
5 средно големи глави кромид лук
1 голям стрък праз лук
300 г овче сирене
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
5- 6 с. л. олио
сух риган
суха чубрица
пресен копър
пресен магданоз

1 каф. ч. олио- -а намазване на тавата, корите и кравая преди и след печене
малко червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам меко тесто. Оставям го да втаса добре и след това го разделям на 5 парчета. Оформям питки, всяка една от които разточвам на правоъгълник. Нареждам  петте кори една върху друга като всяка една от тях намазвам с мазнина. 
Разточвам така наредените кори с точилката до получаване на един голям правоъгълник.
Върху него разстилам плънката, която приготвям по следния начин:
Нарязвам двата вида лук на по- едри парченца. 
Запържвам / задушавам/ в тефлонов тиган с посоченото количество олио. Свалям тигана от котлона и изчаквам лука малко да се поохлади. Смесвам го с яйцето, натрошеното сирене, млякото и подправките. Соля, ако е необходимо.
Кората вече е с плънка. 
Навивам я на руло, което прехвърлям в голяма тава, намазана с олио. По средата на тавата слагам обърната купичка и около нея завъртам тестото във вид на  кравай. Съединявам внимателно краищата му. Намазвам кравая с олио и червен пипер и с помощта на остър нож на няколко места правя леки диагонални разреза. 
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек загар на коричката.
Изваждам кравая, намазвам го отново с олио, завивам го с мека кърпа и го оставям да се отпусне. Разчупвам го топъл, но не горещ, за да не се вглети.
Получава се много вкусно, сочно и ароматно тестено печиво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар