XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪСТРА ПИТКА " ПРОЛЕТНО УХАНИЕ"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 28 септември 2012 г.

ПЪСТРА ПИТКА " ПРОЛЕТНО УХАНИЕ"



Пролет бе!
 И в душата ми бе пролетно. С нетърпение чаках  листните зеленчуци… Как да сложа на пиедестал кюфтета, пица или вафли пред това природно изобилие на витамини и свежо пролетно ухание?! Освен, че вече един месец  приготвям за семейството си „ зелени” блюда, не изхвърлям и отварата, получена при варенето на копривата. Радвам се, че ще мога да пречистя организма си и да го заредя с това, от което бе лишаван цяла зима. И вярвайте ми- престъпление е, ако подминем този благодат :).
Пролетните празници настъпват тогава, когато на трапезата вече има такава питка :).
Празник у дома е, когато има нещо омесенко с витаминозните листни зеленчуци. Питката предлагам и на гостите си, седнали  на празничните трапези, и няма някой, който да не я харесва .
ПРОДУКТИ:

За тестото / моето оригинално, универсално и уникално :)/
500 г брашно
около 250 мл хладка вода
1 пак суха мая на д-р Йоткер
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 белтък
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

За плънката:
100 г крехки копривени връхчета
100 г свеж лапад
100 г замразен спанак
/ със сигурност можете да го замените със свеж, но тогава нека той  да е 200 г /
десетина листа киселец
/ можете да добавите и няколко стръка зелен лук, но аз просто забравих, а го бях приготвила J/
магданоз
копър
150 г узряло сирене
3 яйца
сол на вкус
олио- за запържване и задушаване на зеленчуците
 / количеството нека да е по ваша преценка/

Допълнителни продукти:
още малко магданоз и шепа олио- за потапяне на „ тичинките” и намазване на тавата
1 жълтък и малко вода / или олио/- за намазване на питата



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса около 1 час до удвояване на обема му.
През това време се приготвя плънката:
Копривата се измива, попарва се и се вари в продължение на не повече от 5 минути.
Изцежда се напълно през гевгир и върху дъска за рязане се накълцва с остър нож на ситно.
Лападът се измива и се почиства от твърдата средна жилка.
Нарязва се.
Спанакът се размразява и се изцежда много добре от водата, която пуска след процедурата.
/ ако е пресен се измива , почиства и нарязва/.
Киселецът също се почиства от жилките и се нарязва.
Всичко това се слага в олио и се запържва , след което се задушава, за не повече от десетина минути.
Посолява се на вкус, но нека солта да не е много, тъй като и сиренето е солено.
Готовите вече зелении се отстраняват от котлона, подправят се с магданоза и копъра и в тях се натрошава сиренето.
 Добавят се и яйцата, които предварително сте сварили и нарязали на парченца.
Всичко това се разбърква добре, но се внимава да не стане на каша.
Плънката се оставя да се охлади, а през това време тестото трябва вече да е втасало.

 ……………………………………….

Намесете го отново до получаване на гладка консистенция.
Отрежете 1 шепа от него, от което количество накрая ще направите малки топчета / тичинките на цветето/.
Останалото тесто оформете на топка, която трябва да разточите с точилката. Олбата трябва да е по- голяма от тавата, в която ще печете питката.
В средата на вече разточената кора изсипете плънката и я разстелете внимателно и равномерно така, че на около 7- 8 см  на кората / откъм външната и част/ да няма плънка.
 Тази ненамазана част от кората загърнете върху самата плънка така, че да застъпите краищата в средата.
 Притиснете ги с вилица, за да няма изтичане на съдържанието.
Намажете тавата обилно с олио и много енергично поставете питката в нея като я обърнете обратно, за да се скрият краищата и.
Вземете малко купа и я сложете в центъра на месеницата.
Вземете остър нож и направете 12 разреза от центъра към края на тавата, но трябва да оставите около 2 см до купата неразрязани.
Всяко отрязано парче завъртете така, че плънката да се покаже и да остане отгоре. Завъртайте листенцата в една и съща посока.
След като извършите процедурата,  с помощта на купичката изрежете кръг в средата, който няма да ви е нужен в случая. 
/ Аз го изпекох в тостера за сандвичи и се получи страхотна препечена вкусотия :).
Ще получите един празен кръг, който ще трябва да попълните с малки топчета, а за целта вие вече сте оставили тесто.
Направете толкова топчета на брой, колкото прецените, но знайте, че много добър ефект ще има, ако те са наредени на „ два етажа” / едно върху друго/.
Всяко топче потапяйте в олио, в което сте сложили и размесили нарязан магданоз.
Наредете ги плътно едно до друго.
Уплътнете „тичинките” с малко сиренце и намажете цялата питка с разбит жълтък и вода/ олио/.




Докато оформите питата и … тя ще е почти втасала.
Оставете я още десетина минутки да „довтаса”. 
Изпечете я в предварително загрята на 180 градуса фурна за ОКОЛО 40 минути.
Извадете я и внимателно я отстранете от тавата.
Сложете я върху скара или кърпа.
Намажете я с мазнина или я напръскайте мъничко с вода, ако желаете да е още по- мека  и я завийте с друга /мека /кърпа.
След около 15 минути вие ще се насладите на невероятно вкусна, пухкава и витаминозна пролетна питка с пълнеж :).
Ами… дано да ви хареса и със здраве да си я хапнете! :)
И нали съм изобретателна- тестеното кръгче, което изрязах заедно с плънката от средата на питата, го изпекох в тостера и на момента щерката получи  вкусен " зелен" сандвич :).                     
          
 НЕКА ВИ Е СЛАДКО! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар