XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КИШ за ПРОЛЕТНА и ЛЯТНА ТРАПЕЗА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 10 юли 2012 г.

КИШ за ПРОЛЕТНА и ЛЯТНА ТРАПЕЗА


 Лято е. Не ни се ядат меса, мазнотии, тежки и много калорични храни и затова си рекох, че е време да импровизирам някакъв киш. Този вид месено ястие го правят по какъв ли не начин, което ми даде свобода на действие отново. Който ме познава вече знае, че съм импровизатор. И тестото, и плънката, са направени с „ подръчни материали” от хладилника и зеленчуковата ни градина :).

Ами.. нека да започнем  по същество.

ПРОДУКТИ:
За тестената подложка:
200 г брашно
5 с. л. кисело мляко
1 яйце
2 с. л. краве масло
2 с. л. олио
1 каф. л. чесън на прах
щипка сол

За пълнежа:
100 г тиквички
50  г краставици
50 г броколи
100 г зелени чушки
1 с. л. олио
50 г прясно подсирено домашно сирене
2 яйца
100 г кисело мляко
сол на вкус
копър
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В голяма купа смесвам посочените продукти за тестената подложка и от тях омесвам гладко и умерено твърдо тесто, което разточвам  с дебелина 3- 5мм и с него покривам тавичка с диаметър 22 см. На всяка цена кората трябва да облепи и дъното, и стените на тавата.  Почиствам краищата , които излизат извън тавичката, с помощта на ножче. Зеленчуците нарязвам на малки парченца, задушавам ги за малко в тиган в посоченото количество олио. Към тях добавям настърганото сирене малко преди да отстраня съда от котлона. Изсипвам  сместа върху разстланото тесто. Поливам равномерно зеленчуците със заливка, приготвена от разбитите яйца, киселото мляко и солта.

Изпичам киша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на не повече от 30 минути.
След изваждането му от фурната можете да го поръсите с посочените зелени подправки.
...................................
ЮЛИ 2012 г

2 коментара:

  1. Много хубаво предложение и подходящо за сезона! Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани, привърженичка съм на вегетарианските и леки ястия :).

    ОтговорИзтриване