XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЛИМОНОВ СЛАДКИШ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 5 май 2012 г.

ЛИМОНОВ СЛАДКИШ


Неотдавна направих този сладкиш по рецептата на мое познато момиче, което е едва на 16 години, но влиза с хъс в кухнята и приготвя вкусни неща.
Тя е Йорданка Трифонова от с. Горун, общ. Шабла и в един от броевете на вестник „ Лакомник” бе публикувана рецептата и за този лимонов сладкиш. Предизвикателство за мен беше да опитам от нейните рецепти, защото аз уважавам и по- възрастните от мен, но и доста по- младите. Винаги съм се придържала към народната мъдрост” Не питай старило, ами патило” и винаги ще продължа да уважавам мнението и творенията на всички.
Уверявам ви, че сладкишът е много вкусен с невероятното си съчетание на двата аромата- лимон и краве масло. Единственото, което е малко по- различно от подобен род сладкиши е това, че стана ронлив. Може би в това бе неговата уникалност и ни хареса. Прибрах го в кулинарния си тефтер и вече знам, че това няма да е първото му и последно приготвяне :).
Благодаря ти, мила Дани!
Ти си момиче, от което много хора могат да се поучат!

ПРОДУКТИ:
2 яйца
200 г захар
125 г краве масло
200 г брашно
50 г нишесте с аромат на лимон
1 лимон
1 бакпулвер
2 ванилии
За поръсване- пудра захар и лимонови корички


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа и с помощта на миксер разбих яйцата със захарта.
Изцедих лимоновия сок, настъргах лимоновата кора и ги добавих към яйчената смес.
Сложих размекнатото масло, след което и ванилиите и при непрекъснато разбъркване добавих поетапно брашното, в което предварително бях размесила нишестето и бакпулвера.



 
Получената гъста смес изсипах в намазана с олио тава и изпекох сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна.




 Проверявах за неговата готовност с клечка за зъби.
Извадих го и го оставих да се „ отпусне” за около 5 минутки, а след това го нарязах и сервирах.
Сладкишът е лек и с много приятен лимонов аромат.

април 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар