XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Рибокът НИКУЛЧО :)

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 17 декември 2011 г.

Рибокът НИКУЛЧО :)



   Традиционно блюдо за нашата трапеза е пълненият шаран, но сега  реших да го обвия не само в тесто, но и да му налепя и люспи :).
Поиграх си със 170 броя  тестени люспички, но не бе в това бедата, а във второто рязане и лепене на същата бройка люспи, защото не им сложих предварително тестена подложка и те решиха, че ще се свлекат без предупреждение.
Получи красиво и много вкусно ястие и затова не съжалявам, че около 2 часа " обличах" Никулчо.  

Шаранът  бе 1. 700 гр, който изчистих внимателно и осолих добре отвътре.

ТЕСТОТО омесих от:
 400 гр  брашно
 3/ 4 ч. ч. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. оцет 
250 мл хладка вода
Не се слага нито мая, нито сода.

За лепене на люспите и за помазване на  оформената вече тестена лапа:
1 белтък

 ПЛЪНКАТА  приготвих като изпържих 1 чиния нарязано кисело зеле до омекване, прибавих 1 ч. л. червен пипер, изсипах 1 каф. ч. ориз и  1 нарязана чушка. Запържих ги около 2 минути, налях 3 каф. ч. вода, посолих и задуших до извиране на водата. Накрая подправих с чубрица, черен пипер, джоджен, девесил, босилек и целина/ вие можете да изключите някои от подправките, защото те са подбрани по мой вкус/.
Оставих плънката да изстине и напълних шарана. Заших го внимателно.

ТЕСТОТО разделих  на 2 различни по големина топки / едната да е доста по- голяма от втората/ и разточих всяка една от тях на много тънко.

 Помазах тавата обилно с олио, разпънах голямата  кора, намазах и рибата с олио и сол и я поставих върху тестото. Посолих я и отгоре. Загърнах я с него много внимателно и понатиснах така, че да не личат ръбовете.
 От втората разточена кора изрязах люспи с помощта на капачка , които налепих върху тестената лапа с помощта на разбит белтък. Оформих окото и опашката на шарана и го сложих  да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути, като 5 минути преди да го извадя го намазах с останалия разбит белтък. 
Допекох рибата само на горен реотан на максимална мощност и извадих.
И...ето го шаранчето НИКУЛЧО :), гарнирано с домашно и много истинско  Червенобрежко беличко винце!!!

                                                               НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е ЗДРАВЕ!
                                                                           6. 12. 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар